Wet DBA: Uitstel tot 1 juli 2018

Geplaatst op 10 juli 2017

VAR DBA

Officieel is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties natuurlijk allang ingegaan. De oude VAR bestaat niet meer. Feitelijk is invoering echter tot 1 juli 2018 uitgesteld. De belastingdienst voert in de komende periode een “terughoudend” handhavingsbeleid. Dat betekent dat alleen kwaadwillende zullen worden bestraft. Kwaadwillend ben je niet zomaar. Daarvan is slechts sprake in ernstige gevallen waarbij de boel opzettelijk wordt geflest. Niet onbelangrijk: de bewijslast ligt bij de fiscus. Betekent dit nu dat u als opdrachtgever tot volgend jaar rustig achterover kunt leunen? Neen!

Met invoering van de DBA is alleen het fenomeen VAR afgeschaft. Het wettelijk toetsingskader van de dienstbetrekking (arbeid, loon en gezag) is ongewijzigd. Het is dus nog steeds verstandig om bij nieuwe arbeidsrelaties met ZZP’ers goed te kijken of er geen dienstbetrekking is. Immers: ook al zal de belastingdienst niet streng komen controleren, de ZZP’ers kunnen zelf ook vinden dat zij in dienstbetrekking staan. En hun civielrechtelijke rechten gaan claimen. Zoals ontslagbescherming, doorbetaling bij ziekte en al het moois dat de geldende (pensioen) CAO hen biedt. U bent gewaarschuwd!

Wilt u overleggen wat u moet doen voordat u een ZZp’er inschakelt? Neemt u dan contact op met mr. Paul Hofmeister (064580030) of drs. Jeroen de Vos RB (06-25016297)

Pagina 1 van 2512...1020...Minst recente »