Schuld aan BV? 7% rente!

Geplaatst op 24 augustus 2018

RENTE!

Het blijft een terrein met voetangels en klemmen: de schuld van de DGA aan de eigen BV. De belastingdienst besteedt daar al enige tijd bijzonder veel aandacht aan. Zo ondervond ook de DGA in de volgende zaak. Die DGA heeft sinds 2004 een schuld aan zijn BV. In de jaren 2004-2012 wordt jaarlijks gemiddeld 3% rente bijgeschreven. Ultimo 2012 was sprake van een schuld van ruim € 600.000. In 2013 is geheel geen rente berekend. De inspecteur legt voor de niet-berekende rente over 2013 een navorderingsaanslag inkomstenbelasting op (verkapt dividend). De vraag is dan natuurlijk welk percentage de inspecteur in aanmerking neemt.

De DGA rekent hooguit op 3%: het percentage dat de voorgaande jaren was bijgeschreven. De inspecteur houdt echter rekening met een forse (risico) opslag en komt uit op 7%. En daar is het Hof Den Haag het mee eens! Wegens het ontbreken van een schriftelijke geldleningsovereenkomst gaat de inspecteur er volgens de rechter terecht vanuit dat geen sprake is van zekerheden en evenmin van een aflossingsschema. Daarom hanteert de inspecteur volgens het hof terecht een hoge rente van 7%.

Let op: het is niet te hopen dat de belastingdienst deze uitspraak als richtsnoer gaat hanteren. Er lijkt ons ook wel het een en ander op af te dingen. De DGA en zijn adviseur hebben i.c. niet echt sterk geprocedeerd. Volgens vaste jurisprudentie moet de rente bepaalt worden vanuit het standpunt van de BV als particuliere belegger. Een particuliere belegger kreeg in 2013 tussen de 1,5% en 2% op zijn spaarrekening. Een percentage van 7% zou dus een risico-opslag van ruim 5% betekenen. De DGA had feiten moeten aandragen om aan te tonen dat in zijn geval met een lagere opslag kon worden volstaan.

Pagina 1 van 2812...1020...Minst recente »