Ruzie in maatschap, uitkoopsom ineens aftrekbaar?

Geplaatst op 10 juli 2017

euroteken

Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Wij vermoeden dat bij zakelijke “huwelijken” zoals de maatschap en de vennootschap onder firma het percentage niet veel lager zal zijn. Een ruzie in de maatschap leidt vaak tot het vertrek van een van de maten. Bij een uitkoop van de vertrekkende partner zal goodwill moeten worden betaald door de voortzetters. Deze uitkoopsom komt op de balans bij de blijvers en zal in 10 jaar moeten worden afgeschreven. In sommige gevallen kan de uitkoopsom echter in één keer ten laste van de winst worden gebracht. Dat levert natuurlijk een veel snellere belastingteruggave op!
Het is hierbij van groot belang waarom de vertrekkende partner precies wordt uitgekocht.

Betalen de voortzetters simpelweg omdat zij zo hun eigen winstaandeel vergroten? Dan is sprake van “echte” goodwill. De uitgave drukt dan niet in een keer het bedrijfsresultaat, maar moet in 10 jaar worden afgeschreven.

Of betalen de voortzetters voor uittreding omdat dat in het belang van het bedrijf zelf is. Bijvoorbeeld omdat de uittreder de maatschap schade berokkent. En is de uitkoopsom in wezen betaald ter voorkoming van verdere financiële schade. In dat geval is de uitgave in het jaar van betaling direct aftrekbaar.


Wilt u meer weten over de fiscale spelregels van maatschap of vof? N
eemt u dan contact op met mr. Paul Hofmeister (064580030) of drs. Jeroen de Vos RB (06-25016297)

Pagina 1 van 2512...1020...Minst recente »