Deskundig adviseur? Geen boete!

Geplaatst op 2 maart 2017

adviseurs

Een stichting die mensen in een uitkeringssituatie weer aan het werk helpt, besteedt de loonadministratie uit aan een belastingadviseur. Deze adviseur verzorgt ook de zogenoemde afdrachtvermindering onderwijs. Dat gaat fout. Naar bij een boekenonderzoek blijkt is niet aan alle formele vereisten voldaan. Er volgt een naheffing loonbelasting en een forse boete wegens “grove schuld”. Terecht zo vindt Hof Den Haag. De formele vereisten zijn betrekkelijk eenvoudig toepasbaar. De Stichting had zich daar ook maar in moeten verdiepen. En kan zich niet verschuilen achter de adviseur. De Hoge Raad denkt daar echter heel anders over.

De Hoge Raad stelt als uitgangspunt dat indien een belastingplichtige zich laat bijstaan door een adviseur die hij voor voldoende deskundig en zorgvuldig mocht houden, er geen noodzaak is voor de belastingplichtige om zich – ter voorkoming van een boete – ook zelf in de betreffende regeling te verdiepen.

De Hoge Raad ziet geen reden van het uitgangspunt af te wijken als, zoals in dit geval, het gaat om “betrekkelijk eenvoudige formele voorwaarden”. Met andere woorden: als u ervan mag uitgaan een deskundige en zorgvuldige deskundige te hebben ingeschakeld, kan u geen verwijt worden gemaakt. Een boete is dan niet op zijn plaats.

Pagina 1 van 2512...1020...Minst recente »