Commissaris en BTW

Geplaatst op 24 augustus 2018

BTW

Bent u commissaris? Dan stuurt u hoogstwaarschijnlijk een btw-factuur aan de door u gecontroleerde instelling. Dat doet u in elk geval vanaf 2013. Vanaf 2013 verviel namelijk de Nederlandse richtlijn die commissarissen met minder dan 4 commissariaten niet als btw-ondernemer aanmerkte. Het Hof Den Bosch twijfelt aan de inmiddels ontstane gewoonte btw in rekening te brengen en heeft een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie over dit btw-ondernemerschap van commissarissen. Het Hof vraagt wanneer een commissaris zijn werkzaamheden voldoende zelfstandig uitoefent om te kunnen kwalificeren als btw-ondernemer.

De beantwoording door het Hof van Justitie kan verstrekkende gevolgen hebben voor het btw-ondernemerschap van commissarissen en toezichthouders. Het zou kunnen dat de individuele commissaris als onzelfstandig ten opzichte van de Raad van Commissarissen (RvC) wordt aangemerkt. De btw plicht zou dan wellicht weer vervallen.

Wij schatten die kans overigens niet al te hoog in. Een beetje vreemd is de redenering van het Hof Den Bosch namelijk wel. De vraag luidt: “leidt het feit dat de Raad van Commissarissen de bezoldigings- en arbeidsvoorwaarden gezamenlijk vaststellen tot de conclusie dat geen sprake is van zelfstandigheid waardoor de commissaris niet kwalificeert als btw-ondernemer?” De onzelfstandigheid zou volgens het Hof dus ontstaan binnen de RvC. Terwijl de RvC zelf het hoogste instituut van de onderneming is. De commissaris factureert ook niet aan de RvC maar aan de onderneming. En ten opzichte van de onderneming fungeert de commissaris per definitie zelfstandig.

Tip: moet u nu al wat doen? Het is afwachten welke uitleg het Hof geeft aan de term ‘zelfstandig’. Ter behoud van rechten kan het gunstig zijn om bezwaar te maken tegen de eigen btw-aangiften met het verzoek om deze bezwaren aan te houden totdat het Hof de vraag heeft beantwoord. Veel commissarissen maken echter gebruik van de kleine ondernemersregeling en hoeven daarom al geen btw te voldoen. In dat geval is actie niet vereist.

Pagina 1 van 2812...1020...Minst recente »