Bijtelling auto voorkomen ondanks wintersport?

Geplaatst op 2 maart 2017

auto_winter

Wie de bijtelling op de auto van de zaak wil voorkomen moet van goede huize komen. De meeste ondernemers redden het niet onder de keiharde 500 km-grens te blijven. En wie met de auto op wintersportvakantie gaat, kan het helemaal vergeten. Tenzij… Wat nu als u op uw wintersportadres een zakelijke relatie bezoekt? Maakt dat uw volledige rit dan zakelijk?

Een ondernemer bezocht geregeld zakelijke relaties in het buitenland. Op enig moment combineerde hij zo’n bezoek in Oostenrijk met een wintersportvakantie van een week. In aanwezigheid van zijn complete gezin. Hij labelde de hele rit als zakelijk zodat hij onder de 500 km-grens bleef. De inspecteur accepteerde dat niet en legde een naheffing loonbelasting op. De belastingrechter gaf de inspecteur gelijk. En wel met de volgende – heldere – analyse. Als er een rit wordt gemaakt met zowel een zakelijk al een privédoel gaat het erom wat het hoofddoel is. Als op een rit met als hoofddoel een privébestemming ook een zakelijk doel wordt bezocht, geldt als privé de afstand die ook zou zijn afgelegd als het zakelijke doel niet was bezocht. Vervolgens oordeelt de rechter dat het hoofddoel i.c. een privéaangelegenheid van de ondernemer was, namelijk een ruim van tevoren geplande wintersport met zijn gezin in de voorjaarsvakantie.

Wilt u meer weten over de regels voor de bijtelling, neemt u dan contact op met mr. Paul Hofmeister (064580030) of drs. Jeroen de Vos RB (06-25016297).

Pagina 1 van 2512...1020...Minst recente »