Aandachtspunten gebruikelijk loon

Geplaatst op 28 december 2017

Loon

De gebruikelijk loonregeling verplicht u als DGA om een zakelijk salaris van de BV te bedingen. De toets die u hierbij moet aanleggen is die van de “meest vergelijkbare dienstbetrekking”. Werkt u in een samenwerkingsverband met persoonlijke holdings? Dan is die meest vergelijkbare dienstbetrekking snel gevonden. Uw maten c.q. medeaandeelhouders zullen meestentijds immers vergelijkbare werkzaamheden verrichten voor dezelfde klanten. U loopt dan dus het risico dat de inspecteur uw salaris vaststelt op dat van de meest verdienende medeaandeelhouder. 

Vanzelfsprekend heeft u dan wel nog de zogeheten “gebruikelijkheidsmarge”. U mag maximaal 25% neerwaarts afwijken van het meest vergelijkbare loon.  Desondanks is het gezien het voorgaande aan te raden in een dergelijk samenwerkingsverband afspraken te maken over enige mate van afstemming van ieders loon.

Het kan zo zijn dat u op basis van het bovenstaande het grootste deel van de BV-winst moet uitkeren als salaris. Dan kan het de moeite waarde zijn eens wat dieper na te denken over terugkeer uit de BV. Immers in de eenmanszaak-vorm heeft u sowieso recht op 14% MKB winstvrijstelling. En – onder voorwaarden – ook nog eens op de zelfstandigen- en startersaftrek.

Pagina 1 van 2712...1020...Minst recente »